Szakmai beszámoló a Nemzeti Kiválóság Program, „A tehetség a jövőnk” c. rendezvényéről

2014.04.30 | Szerző: Liga Éva – Dr. Barta Attila

Szakmai beszámoló

a Nemzeti Kiválóság Program, „A tehetség a jövőnk” c. rendezvényéről[1]

 

Liga Éva – Dr. Barta Attila

 

A rendezvény helyét a Budapesti Corvinus Egyetem biztosította, amelynek Aulája a 10 órai kezdésre teljesen megtelt az érdeklődőkkel. A rendezvény programja három jól elkülöníthető részre tagolódott.

Az első órában olyan plenáris előadások hangzottak el, amelyek a Nemzeti Kiválóság Program (továbbiakban NKP) eddigi eredményeit ismertették átfogó jelleggel. A felszólalók előadásaiból kiderült, hogy a tehetséggondozást valamennyien meghatározó tevékenységnek, a tudást pedig alapvető értéknek tekintik. Az NKP hazai viszonylatban hiánypótló ösztöndíj-rendszert jelent. Az elhangzott adatok alapján a február közepéig lekötött mintegy 5,3 Milliárd Forintból 1721 szerződést támogatott eddig a program, ami kb. 900 mesterszakos, valamint doktorandusz hallgató kutatásait érinti. Az ösztöndíjak területi megoszlását tekintve kiemelkedő a Debreceni Egyetem (a maga több mint 500 ösztöndíjasával). A társadalomtudományok, így az állam- és jogtudományok területére a teljes támogatási összeg mintegy 16 %-a esik.

Mindezeken túl - egy kutató, Dr. Jedlovszky Pál életpályájának bemutatásán keresztül - képet kaphatott a hallgatóság arról is, hogy a felsőoktatásban milyen karrierlehetőségek vannak (a bemutatkozó kutató jelenleg egyetemi tanár, akinek eddigi karrierjéből 9 évet fedtek le a posztdoktori ösztöndíjak).

A plenáris ülés második részében az NKP ösztöndíjasainak előadásait hallgathattuk meg a legkülönbözőbb tudományterületekről, így a települési szintű biomassza-felhasználásról, a hitelminősítőkről, az élelmiszer-kémiáról, VIII. Henrik magyar szövetségeseiről, lézerrel indukált dinamikai folyamatokról, valamint az építéstudomány és az élhetőbb környezet kapcsolatáról.

Az ebédet követően a rendezvényt kerekasztal beszélgetések zárták. A hallgatóság tagjai vagy „A fiatalok lehetőségei a tudományos pályán és a felsőoktatásban” c. beszélgetésre, vagy a „Kutatói tapasztalatok és lehetőségek” c. ülésre mehettek be.Hallgatónk, Liga Éva az előbbi, míg oktatónk, Dr. Barta Attila az utóbbi beszélgetésen vett részt. A beszámoló lenti részei az ő leírásaikra épülnek.

A főként hallgatók és PhD hallgatók érdeklődésére számot tartó „A fiatalok lehetőségei a tudományos pályán és a felsőoktatásban” c. kerekasztal-beszélgetés minden résztvevője számára értékes és érdekes gondolatokat fogalmazott meg. Többek között olyan kérdésekre igyekeztek választ adni az esemény felszólalói, mint:

„Mit tehet a felnőtt nemzedék a fiatalok tudományos ambícióinak beteljesítéséért?

„Hogyan tovább a jelenlegi ösztöndíjak után?”

A beszélgetés elején a Program két fiatal ösztöndíjasa mutatta be kutatási területét és eredményeit, valamint megosztották a résztvevőkkel egyéni motivációjukat és eddigi sikereiket a tudományos pályán.

A beszélgetés során a kérdésre adható válaszok tekintetében széleskörű egyetértés alakult ki. Mindenki osztotta azt a véleményt, hogy a legnagyobb potenciál a fiatalokban rejlik. A már meglévő tudáshoz kitartáshoz és szorgalomhoz további támogatásra van azonban szükség, melyet most a NKP meg tudott adni a fiataloknak. Ha a lehetőség már adott, akkor a felsőoktatási intézmény szerepe elsősorban az, hogy felfigyeljen a tehetséges fiatalra, támogassa, terelje, indítsa el a tudományos pályán. Kiemelten a témavezetőknek, a kutatócsoportoknak és a tehetséggondozó programoknak van szerepük ebben.

Azonban a jelenlegi ösztöndíjak után is szükségesek az ilyen jellegű befektetések, amelyekhez a gazdasági szektornak is hozzá kell járulnia, hiszen a tudás nagy része náluk jelentkezik profitként. A tehetséggondozásnak nem szabad véget érnie az oktatással, a társadalomnak is támogatnia kell azt. A NKP lehetett az első lépés, ahol ez az elismerés jelentkezhetett. A kapcsolatnak azonban kölcsönösnek kell lenni és nem felejthető el az a többször elhangzott gondolat, hogy „a tudás nemzetközi, de a kutatás nemzeti, hangoztatni kell az alma mater szerepét”.

A „Kutatói tapasztalatok és lehetőségek” c.kerekasztal valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy az NKP hasznos, és a felszólalók egyöntetűen kifejezték abbéli reményüket, hogy a jövőben is folytatódni fog a program (hiszen a kutatói utánpótlás biztosításának elengedhetetlen eleme lenne egy olyan ösztöndíjrendszer, amely folyamatos és kiszámítható). Ez a fajta támogatási rendszer nem csupán az ismeretszerzés és a disszemináció miatt fontos, de a kapcsolatépítéshez is nélkülözhetetlen. Az NKP kellően motiválta a résztvevőket, hogy kutatásaikat egy irányba tereljék, mindazonáltal az anyagi elismerés mellett komoly szakmai elismerést is jelent.

Az előadók több korrekciós javaslatot is megfogalmaztak (pl.: kutatás-támogatás, valamint akadémiai évekhez igazodó pályázatok bevezetése, centralizált jellegen való finomítás, stb.), amelyeka jövőben minden bizonnyal hasznosulni fog.

 

 

Budapest-Debrecen, 2014. április 17.

 

Dr. Barta Attila

Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjas

 

Liga Éva

Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíjas

 



[1] A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.